Stabilization ή αλλιώς σταθεροποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ομαλοποιούμε ή εξαλείφουμε εντελώς το “κούνημα” της εικόνας μας σε κάποια λήψη.

Θεωρία

Ας το πιάσουμε από την αρχή.Στον κόσμο που ζούμε τίποτα δεν μένει ακίνητο .Τα πάντα βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση είτε αυτή γίνεται αντιληπτή είτε όχι. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, θα πάρουμε σαν παράδειγμα μια απλή συνθήκη καταγραφής κινούμενης εικόνας.Έστω λοιπόν ότι έχουμε τον εικονολήπτη , δηλαδή το άτομο που θα χειρίζεται την κάμερα και ένα θέμα .Στο παράδειγμα μας το θέμα θα είναι ένα δέντρο.Ας υποθέσουμε ότι ο εικονολήπτης θέλει να βγάλει ένα βίντεο 5 δευτερολέπτων το δέντρο. stabilize video Η μια περίπτωση είναι να βάλει την κάμερα του σε ένα τρίποδο ώστε η θέση της κάμερας σε σχέση με το δέντρο να παραμένει σταθερή. Στη δεύτερη περίπτωση ,την οποία θα εξετάσουμε, η κάμερα θα είναι στα χέρια του εικονολήπτη και θα σημαδεύει προς το δέντρο προσπαθώντας το πλάνο να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερό. Σε αυτή λοιπόν τη συνθήκη που περιγράφουμε και προσπαθούμε να έχουμε μια σταθερή λήψη , πάμε να δούμε ποιοι παράγοντες μπορούνε να μας επηρεάσουν αρνητικά, ως προς το αποτέλεσμα. Αρχικά το πλάνο μας θα είναι σε εξωτερικό χώρο αφού το θέμα μας είναι ένα δέντρο ,που σημαίνει ότι θα είναι εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα .Ένα αεράκι πχ μπορεί να επιφέρει κάποια κίνηση στον άνθρωπο που κρατάει την κάμερα και στη συνέχεια αυτή η κίνηση να μεταφερθεί και στο σύστημα κάμερα-θέμα. Το βασικό “κούνημα” όμως , και αυτό που γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό στο τελικό αποτέλεσμα είναι η κίνηση που δίνει ο άνθρωπος στην κάμερα μέσα από τα χέρια του .Όλοι ξέρουμε ότι όσο και να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε κάτι εντελώς ακίνητο , είναι αδύνατον.Από τον χτύπο της καρδιάς μας μέχρι την αναπνοή μας, το σώμα μας βρίσκεται σε διαρκή κίνηση.Αυτές όλες οι κινήσεις μεταφέρονται στη κάμερα με αποτέλεσμα το τελικό βίντεο να έχει αυτό που αποκαλούμε “τρέμουλο”. Και σκεφτείτε ότι αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που συμβάλουν σε ένα κουνημένο πλάνο .Επίσης εξετάσαμε ένα παράδειγμα με σχεδόν ιδανικές συνθήκες .Αναλογιστείτε ποσό δύσκολο είναι να κρατήσουμε ένα σταθερό πλάνο αν παράλληλα περπατάγαμε προς το δέντρο ή ακόμα και να τρέχαμε .Αν κρατούσαμε την κάμερα με το ένα χέρι ή αν θέλαμε να την προσαρμόσουμε πάνω σε ένα ποδήλατο .Όπως αντιλαμβάνεστε η αποφυγή των κραδασμών είναι αναγκαία όταν θέλουμε να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πάμε να δούμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε για την αποφυγή των κουνημάτων και των κραδασμών.Το πρώτο και το βασικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε εξ αρχής τα κουνημένα πλάνα. Για παράδειγμα ,σχεδόν όλες οι εταιρίες ψηφιακών μηχανών αλλά και smartphone έχουν επενδύσει σε τεχνολογίες για την αποφυγή αυτού του φαινομένου.Μία από αυτές είναι στο σχεδιασμό του αισθητήρα που αποτυπώνει την εικόνα και μπορεί να κάνει μικροκινήσεις ώστε να εξομαλύνει του κραδασμούς και να δίνει μια πιο ομαλή κίνηση στην εικόνα.Έχουμε δηλαδή ένα σύστημα σταθεροποιητή εικόνας στο μέσο καταγραφής. Υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες πίσω από την σταθεροποίηση της εικόνας στο μέσο αλλά δε θα εμβαθύνουμε περισσότερο σε αυτό .Ένας ακόμα τρόπος να έχουμε μια πιο σταθερή λήψη είναι να εστιάσουμε στο πως θα κρατάμε την κάμερα αναλόγως τον πλάνο που θέλουμε να τραβήξουμε .Το gimbal επίσης είναι ένα πολύ χρήσιμο παρελκόμενο στον εξοπλισμό μας που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά λόγο της σύνθετης φύσης του είναι αρκετά δύσχρηστο και απαιτεί καλή γνώση στον χειρισμό του.Αυτοί είναι κάποιοι από τους πιο γνωστούς τρόπους που μπορούμε να αποφύγουμε μια κουνημένη λήψη κατά την ώρα της καταγραφής. Αφού λοιπόν καταλάβαμε το τι μπορεί να μας προκαλέσει μια κουνημένη λήψη και πως θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε σε κάποιο βαθμό κατά την ώρα της καταγραφής , πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει λειτουργήσει και εν τέλη το βίντεο μας έχει τρέμουλο και ανεπιθύμητες κινήσεις. image stabilization

Προγράμματα και software

Όλα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και μοντάζ έχουν μια κατηγορία αφιερωμένη στην σταθεροποίηση της εικόνας.Με την επιλογή αυτή δίνουμε τη δυνατότητα στο πρόγραμμα να σαρώσει το απόσπασμα που έχουμε επιλέξει και μέσα από ειδικά σχεδιασμένους αλγορίθμους  να επεξεργαστεί την εικόνα και να της δώσει μια σταθεροποίηση. Στο Davinchi resolve που έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν υπάρχουν αρκετές επιλογές αναλόγως τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να επέμβουμε στο τελικό αποτέλεσμα.Η επιλογή της σταθεροποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αυτόματη μορφή της που έχουνε επιλέγει ορισμένες γενικές ρυθμίσεις από το πρόγραμμα χωρίς εμείς να χρειάζεται να έχουμε βαθειά γνώση του αντικειμένου . Από την άλλη, η κατανόηση της διαδικασίας και του τρόπου λειτουργίας του αλγορίθμου και της επιλογής της σταθεροποίησης μπορεί να φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα.Μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ρυθμίσεις του προγράμματος ανάλογα την λήψη που έχουμε και τις παραμέτρους του τελικού αρχείου.Οι σωστές φωτιστικές συνθήκες της λήψης και τα καρέ του βίντεο είναι 2 από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για μια επιτυχημένη σταθεροποίηση. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα σταθεροποίησης που έγινε στο postproduction με το Davinchi resolve και μπορούμε να διακρίνουμε τη μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα.  
Μπορείτε και εσείς να πειραματιστείτε με τη σταθεροποίηση και να βελτιώσετε τα βίντεό σας. Δοκιμάστε τις διαφορετικές ρυθμίσεις που δίνονται μέχρι να πετύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε!!! LV8-SIGNATURE-B