Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε μερικά συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι επιχειρηματίες και οι marketeers στην περίοδο της ύφεσης , καθώς και εναλλακτικές λύσεις για το brand τους ώστε να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει μακροπρόθεσμα.   marketing ύφεση  

Λάθος 1: Ριζικές Περικοπές αντί για μείωση

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι το μάρκετινγκ είναι ένας τροχός που δεν μπορεί να σταματήσει να γυρνάει. Αυτό σημαίνει, ειδικά με τις δυνατότητες πλέον αυτο-εκμάθησης των αλγορίθμων, ότι η περικοπή των δαπανών συνεπάγεται μια "σκληρή" επαναφορά (hard reset) που θα έχει μόνιμες επιπτώσεις πολύ πέρα από το χρόνο που χρειάζεται για να ενεργοποιηθούν ξανά οι καμπάνιες.

Τι να κάνετε.

Όπου είναι δυνατόν, διατηρήστε ενεργοποιημένες τις καμπάνιες που γνωρίζετε ότι προσφέρουν αποτελέσματα. Εάν παρόλα αυτά θέλετε να κόψετε κάποιες καμπάνιες, κάνε ακριβέστερη τμηματοποίηση ώστε να γνωρίζετε ποιες καμπάνιες δεν φέρνουν αποτελέσματα: Top of funnel, middle of funnel ή bottom of funnel σε επίπεδο καμπάνιας.   sales-slump-01  

Λάθος 2: Διακοπή καμπανιών χωρίς έλεγχο στο ιστορικό του λογαριασμού και την εποχικότητα

Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τις νέες επιχειρήσεις. Χωρίς πολλά δεδομένα να συγκρίνετε, δεν είστε σε θέση να ανατρέξετε στο ιστορικό προηγούμενων καμπανιών για πιο έξυπνες μειώσεις του διαφημιστικού σας προϋπολογισμού.  

Τι να κάνετε αντ' αυτού

  Αν είστε νέα επιχείρηση και δεν έχετε δεδομένα απόδοσης, αλλά έχετε ένα digital marketing agency που διαχειρίζεται τον λογαριασμό σας, στηριχτείτε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό για να αντλήσετε πληροφορίες από παρόμοιους λογαριασμούς που μπορεί να είχαν στο παρελθόν. Ανατρέξτε τουλάχιστον στα δεδομένα του 2020 για να τα αναλύσετε:
  1. Πώς έγινε ανακατανομή του προϋπολογισμού τότε.
  2. Τι λειτούργησε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
  3. Τι είχε διαρκή αποτελέσματα (καλά ή κακά).
Αυτό θα σας δώσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για καμπάνιες προϊόντων ή υπηρεσιών που παραμένουν σχετικές με την επιχείρησή σας.  

Διαβάστε επίσης: Οδηγός PPC ads (Pay per click) για νέες επιχειρήσεις

 

Λάθος 3: Διακοπή καμπανιών χωρίς αναφορά στα δεδομένα του CRM

crm marketing   Σας εταιρία το έχουμε δει αυτό συχνά όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο σε περιόδους ύφεσης: οι επιχειρηματίες που αντιδρούν σπασμωδικά χωρίς να κατανοούν τον πραγματικό αντίκτυπο στην επιχείρηση τους, λαμβάνουν κακές αποφάσεις για τον διαφημιστικό τους προϋπολογισμό. Παραδείγματα: Μια εταιρία B2B ρίχνει περισσότερο προϋπολογισμό σε μια πηγή φθηνών CPLs αντί να κατανοήσει ποια πηγή φέρνει τα πιο "ζεστά" leads που εξελίσσονται σε πωλήσεις. Ένα eshop μειώνει τον προϋπολογισμό για το κοινό με το υψηλότερο CPA χωρίς να συνειδητοποιεί ότι το εν λόγω κοινό έχει μέσο LTV 50% υψηλότερο από άλλα κοινά. Σε περιόδους όπου οι μειώσεις δαπανών είναι ευρέως διαδεδομένες, η αποκοπή των πιο πολύτιμων κοινών, τμημάτων ή εκστρατειών σας μπορεί να επιτύχει τους άμεσους στόχους του προϋπολογισμού σας, αλλά θα καταστρέψει τα έσοδά σας μακροπρόθεσμα.

Τι να κάνετε αντ' αυτού

Εάν δεν έχετε συγχρονίσει τα δεδομένα μάρκετινγκ με τα δεδομένα του CRM σας, είναι καιρός να το κάνετε.    

Λάθος 4: Κόβετε νέες καμπάνιες πρόωρα

Στον σημερινό κόσμο του μάρκετινγκ που είναι γεμάτος αλγορίθμους: Οι καμπάνιες χρειάζονται χρόνο και δεδομένα για να βελτιστοποιηθούν. Οι δοκιμές χρειάζονται αρκετό χρόνο για να επιστρέψουν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα. Οι πρώιμοι δείκτες (λιγότερο από 2 βδομάδες δεδομένων) δεν είναι η πλήρης εικόνα και δεν θα πρέπει να είναι όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε για να λάβετε τις αποφάσεις σας.

Τι να κάνετε αντ' αυτού

Αντί να πανικοβάλλεστε και να κόβετε καμπάνιες χωρίς λόγο, δοκιμάστε φρέσκο δημιουργικό και μηνύματα, προσαρμόζοντας παράλληλα τους τύπους προσφορών. Προχωρήστε σε όλες τις συνήθεις επιλογές βελτιστοποίησης που θα κάνατε κανονικά και αντισταθείτε στην παρόρμηση να κόψετε χωρίς να κατανοήσετε το πραγματικό ανώτατο όριο απόδοσης των εκστρατειών σας. Στο Β2Β, όπου η πυκνότητα των δεδομένων χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθεί, ορίστε ορισμένους δείκτες ανάπτυξης υψηλότερου όγκου που θα επιστρέψουν πληροφορίες πιο γρήγορα. Ακόμα και το CTR μπορεί να είναι μια αξιοπρεπής μέτρηση για να ξεκινήσετε (σε σενάρια υψηλού CTR/χαμηλής μετατροπής βελτιστοποιώντας το upper funnel).  

Συμπέρασμα

  Τα παραπάνω λάθη θα πρέπει να αποφεύγονται ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο κατά τη διάρκεια οικονομικών αναταραχών. Εάν θέλετε μια εταιρία μάρκετινγκ να σας βοηθήσει στην περίοδο αυτή της οικονομικής αβεβαιότητας, μπορείτε να στηριχτείτε στην lv8!       LV8-SIGNATURE-B