Τι ακριβώς είναι το IndexNow και γιατί είναι βασικό για τις μηχανές αναζήτησης;

Γιατί χρειαζόμαστε το IndexNow

Οι μηχανές αναζήτησης ανακαλύπτουν περιεχόμενο με τον ίδιο τρόπο εδώ και πολύ καιρό. Το 1993, το JumpStation έγινε το πρώτο εργαλείο ανακάλυψης Διαδικτύου που έστειλε bots για να ακολουθήσουν (ή να ανιχνεύσουν) συνδέσμους από ιστότοπο σε ιστότοπο και να δημιουργήσουν έναν χάρτη περιεχομένου ή ένα ευρετήριο.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, άλλες μηχανές αναζήτησης υιοθέτησαν αυτή τη διαδικασία ως τρόπο εύρεσης νέου περιεχομένου. Αυτή η διαδικασία συμπεριλήφθηκε σε έναν αλγόριθμο που λάμβανε επίσης υπόψη το περιεχόμενο, τη συνάφεια και άλλους παράγοντες – και τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης όπως γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε.

Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν οι διαχειριστές με γνώσεις SEO αναγνώρισαν τη σημασία της δημιουργίας ευρετηρίου για τη διασφάλιση υψηλών κατατάξεων στις μηχανές αναζήτησης.

Στην πραγματικότητα, χωρίς ευρετηριασμένο περιεχόμενο, ένας ιστότοπος δεν θα δημιουργήσει οργανική επισκεψιμότητα.

Αλλά εκεί βρίσκεται το πρόβλημα: Αν δεν είστε ένας μεγάλος ιστότοπος με μεγάλη επισκεψιμότητα, μπορεί να περάσουν μέρες ή και εβδομάδες πριν μια μηχανή αναζήτησης ανιχνεύσει τον ιστότοπό σας και ευρετηριάσει νέες σελίδες.

Aκόμα κι αν είστε μεγάλος ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου ή αγορά, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να παραλάβετε νέα προϊόντα ή προϊόντα εκτός αποθέματο.

Εν τω μεταξύ, μπορεί να έχετε χάσει σημαντική επισκεψιμότητα σε ανταγωνιστές.

Για τον εξορθολογισμό αυτής της διαδικασίας, η Microsoft Bing κυκλοφόρησε μια νέα πρωτοβουλία τον Οκτώβριο του 2021 που ονομάζεται IndexNow.

Τι είναι λοιπόν το IndexNow;

Το IndexNow είναι ένα πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στους εκδότες ιστότοπων να ευρετηριάζουν άμεσα στις συμμετέχουσες μηχανές αναζήτησης, ενημερώνοντας τα αποτελέσματα με βάση τις πιο πρόσφατες αλλαγές περιεχομένου.

Με απλά λόγια, είναι ένα απλό ping που ειδοποιεί τις μηχανές αναζήτησης ότι μια διεύθυνση URL και το περιεχόμενό της έχουν προστεθεί, ενημερωθεί ή διαγραφεί.

Εξαλείφοντας την ανάγκη για διερευνητικές ανιχνεύσεις, το IndexNow επιδιώκει να βελτιώσει τη συνολική αποτελεσματικότητα του Διαδικτύου.

IndexNow-api.

Πώς λειτουργεί το IndexNow;

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι μηχανές αναζήτησης λαμβάνουν δεδομένα ευρετηρίου:

Push & pull

Η ευρετηρίαση έλξης πραγματοποιείται όταν μια μηχανή αναζήτησης επισκέπτεται τον ιστότοπό σας για να ζητήσει ιστοσελίδες και συλλέγει δεδομένα από τον διακομιστή. Έτσι λειτουργούν παραδοσιακά οι μηχανές αναζήτησης.

Η ευρετηρίαση push είναι όταν ο εκδότης ιστού ή το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ειδοποιεί τη μηχανή αναζήτησης ότι έχουν προστεθεί ή διαγραφεί σελίδες ή ότι έχουν γίνει άλλες αλλαγές. Αυτό είναι το πραγματικά πρωτοποριακό για το IndexNow – επιτρέπει σε όλες τις διευθύνσεις URL που υποβάλλονται σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης με δυνατότητα IndexNow να υποβάλλονται ταυτόχρονα σε όλες τις άλλες μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις τεχνικές πτυχές του τρόπου λειτουργίας του IndexNow εδώ.

Ποιες μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν το IndexNow;

Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, η Bing και η Yandex χρησιμοποιούν το IndexNow. Μια χούφτα ακόμη φαίνεται να δοκιμάζουν το πρωτόκολλο, σύμφωνα με ανώνυμο εμπειρογνώμονα. Μέχρι στιγμής, η DuckDuckGo δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για υιοθέτηση του IndexNow. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μηχανή αναζήτησης που εστιάζει στο απόρρητο αντλεί από έως και 400 πηγές εκτός από τη χρήση του δικού της προγράμματος ανίχνευσης ιστού DuckDuckBot στη συλλογή των αποτελεσμάτων αναζήτησής της.

Δεδομένου ότι το Bing και το Yandex είναι μεταξύ αυτών των πηγών, θα μπορούσατε να δείτε ενημερωμένο περιεχόμενο να εμφανίζεται πιο γρήγορα στο DuckDuckGo λόγω του IndexNow, επίσης.

Ακόμη και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Bing, η Google, η κύρια από όλες τις μηχανές αναζήτησης, επιβεβαίωσε ότι θα δοκιμάσει το πρωτόκολλο IndexNow.

Και ενώ δεν έχουν φτάσει στο σημείο να ανακοινώσουν αν θα το υιοθετήσουν ή όχι, το γεγονός ότι πειραματίζονται με αυτό δείχνει μια αναγνώριση των δυνατοτήτων του. Οι κύριες ανησυχίες της Google σχετικά με το IndexNow φαίνεται να σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα.

Η Google χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή το HTTP/2, ένα αποτελεσματικό βασικό πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων για περισσότερες από τις μισές ανιχνεύσεις και μπορεί τελικά να αποφασίσει ότι αυτό ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους. Ή μπορεί να αποφασίσουν να δημιουργήσουν τη δική τους εναλλακτική εάν κρίνουν ότι χρειάζεται μια προσέγγιση που βασίζεται σε API – και δεν είναι δεδομένο ότι θα το κάνουν. Αλλά δεν είναι όλοι μαζί.

Υπάρχουν πολλά άτομα στην κοινότητα του SEO που δεν βλέπουν την ανάγκη για αυτό το πρωτόκολλο, αλλά ισχυρίζονται ότι οι χάρτες ιστότοπου XML ήδη επιτυγχάνουν αυτό που προσπαθεί να κάνει το IndexNow. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη συζήτηση εδώ.

Πώς χρησιμοποιείτε το IndexNow;

Η ειδοποίηση των μηχανών αναζήτησης για ενημερώσεις στο περιεχόμενο ιστού σας χρησιμοποιώντας το IndexNow είναι μια απλή διαδικασία:

  1. Δημιουργήστε ένα κλειδί API – Αυτό υποβάλλεται μαζί με διευθύνσεις URL για να διασφαλιστεί η ιδιοκτησία του τομέα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας κλειδιών που βρίσκεται εδώ.
  2. Κλειδί API κεντρικού υπολογιστή – Το κλειδί API σας φιλοξενείται στον ριζικό κατάλογο σε μορφή txt.
  3. Υποβολή διευθύνσεων URL με παραμέτρους – Μπορείτε να υποβάλετε διευθύνσεις URL μεμονωμένα ή μαζικά.
  4. Υποβάλετε τη θέση κλειδιού σας ως παράμετρο. Ελέγξτε τις υποβολές σας – Χρησιμοποιώντας την πύλη του Bing Webmaster Tools,μπορείτε να επαληθεύσετε ποιες διευθύνσεις URL έχουν υποβληθεί και εντοπιστεί.

Για παραδείγματα και πιο αναλυτικές οδηγίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο IndexNow.

IndexNow

Οι πιο προχωρημένοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Python για μαζική ευρετηρίαση και αυτοματοποίηση υποβολής URL. Αυτό απαιτεί βασική κατανόηση της σύνταξης Python και εξοικείωση με βιβλιοθήκες και πακέτα Python. 

Ποια εργαλεία συγχρονίζονται με το IndexNow;

Οποιοσδήποτε προγραμματιστής ιστοτόπων μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ για να επωφεληθεί από το IndexNow, αλλά αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζετε HTML από HDMI για να αποκομίσετε τα οφέλη.

Ορισμένες μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των LinkedIn, MSN και GitHub σχεδιάζουν όλες τις μετεγκαταστάσεις στο IndexNow. Επιπλέον, άλλοι πάροχοι λύσεων αναζήτησης όπως οι Botify, OnCrawl, Onely και Yext βρίσκονται στη διαδικασία υιοθέτησης αυτού του πρωτοκόλλου. Τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) επίσης ενισχύονται.

Το WordPress προσφέρει ήδη ένα πρόσθετο IndexNow. Σίγουρα θα πρέπει να προστεθεί στην λίστα με τα καλύτερα plugin για SEO στο WordPress.

Η Bing ανακοίνωσε πρόσφατα την ενσωμάτωση Rank Math και All In One SEO για το IndexNow. Τα δίκτυα παράδοσης περιεχομένου (CDN) που υποστηρίζουν το IndexNow περιλαμβάνουν το Cloudflare και το Akamai.

Μέσω των διακομιστών τους μεσολάβησης, αυτό θα επιταχύνει την παράδοση δεδομένων και θα τα φέρει πιο κοντά στους χρήστες.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση του IndexNow;

Εκτός από την έμφαση στην εξέλιξη της ευρετηρίασης από έλξη σε ώθηση, το πρωταρχικό όφελος του IndexNow για τους εκδότες είναι η εξάλειψη του χρόνου μεταξύ των ενημερώσεων που γίνονται και των μηχανών αναζήτησης που τις ανακαλύπτουν. Επιτρέποντας στους webmasters να ειδοποιούν όλες τις συμμετέχουσες διευθύνσεις URL με μία κλήση API, η ανακάλυψη περιεχομένου στις μηχανές αναζήτησης βελτιστοποιείται, γεγονός που με τη σειρά του κάνει τον ιστό πιο αποτελεσματικό.

Αυτό είναι επωφελές για τους κατόχους ιστοτόπων, καθώς οι αυξανόμενες απαιτήσεις μειώνονται στον διακομιστή. Οι αράχνες μηχανών αναζήτησης δεν χρειάζεται πλέον να εκτελούν διερευνητικές ανιχνεύσεις για να προσδιορίσουν εάν μια σελίδα έχει ενημερωθεί.

Αυτό επιτρέπει στους διακομιστές να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά χωρίς την ανάγκη πλεονάζοντος φορτίου τοποθεσίας, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τη χρήση ενέργειας. Και σε αντίθεση με έναν χάρτη ιστοτόπου XML, ο οποίος ανακατευθύνει μόνο ανιχνευτές SEO σε σελίδες του ιστότοπού σας, το IndexNow σάς επιτρέπει να ενημερώνετε τις μηχανές αναζήτησης για σελίδες με κωδικό κατάστασης που δεν είναι 200. IndexNow

Συχνές Ερωτήσεις

Τι συμβαίνει αφού υποβάλω μια διεύθυνση URL;

Το IndexNow μεταφέρει τις αλλαγές σας στις μηχανές αναζήτησης, οι οποίες με τη σειρά τους τις εφαρμόζουν στην κατάταξη σελίδων. Η χρήση του IndexNow δεν εγγυάται ότι οι ιστοσελίδες θα ανιχνευτούν ή θα ευρετηριαστούν και ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος για να αντικατοπτριστούν οι αλλαγές.

Πόσες διευθύνσεις URL μπορώ να υποβάλω χρησιμοποιώντας το IndexNow;

Μπορείτε να παρέχετε στις μηχανές αναζήτησης μια λίστα με έως και 10.000 διευθύνσεις URL με μία κλήση API.

Θα έχω καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης, εάν ευρετηριάζω το περιεχόμενό μου πιο γρήγορα;

Ναι, όσο πιο γρήγορα ευρετηριαστούν οι σελίδες σας, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να αρχίσουν να ανταγωνίζονται για θέσεις στις μηχανές αναζήτησης υψηλής κατάταξης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά?

Η πορεία της τεχνολογίας είναι αδυσώπητη. Και ως τόσο ζωτικής σημασίας μέρος του σύγχρονου κόσμου, είναι φυσικό οι αλλαγές στο διαδίκτυο, και ιδιαίτερα στις μηχανές αναζήτησης, να αποτελούν μέρος τους.

Μετατοπίζοντας τη διαδικασία ευρετηρίασης τοποθεσιών μακριά από μια διαδικασία ανίχνευσης σε κάτι πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, το IndexNow φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επανάστασης. 

Και το γεγονός ότι εταιρείες όπως το MSN, το GitHub και το WordPress συμμετέχουν όλες φαίνεται να υπονοεί ότι αυτό το πρωτόκολλο θα γίνει σύντομα ο κανόνας.