Η ιστοσελίδα σας περιέχει πολλά αρχεία PDF και θέλετε να τα βελτιστοποιήσετε για το SEO? Δείτε πως! Η Google ξεκίνησε για πρώτη φορά την ευρετηρίαση (indexing) των PDF το 2001. Τα PDF είναι ιδανικά για συμβατότητα και προσφέρουν συνέπεια. Λειτουργούν σχεδόν σε οποιαδήποτε συσκευή και διατηρούν πάντα την ίδια οπτική εμφάνιση. Ωστόσο, εάν δημιουργείτε νέο περιεχόμενο για τον Ιστό, θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν θα να χρησιμοποιήσετε σελίδες περιεχομένου έναντι των PDF.  

Πώς αντιμετωπίζει η Google τα PDF

Τα PDF εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης Google με μια ετικέτα PDF. google search pdf Τα PDF μετατρέπονται και ευρετηριάζονται ως HTML. Για PDF όπου υπάρχουν εικόνες κειμένου, η Google χρησιμοποιεί την τεχνολογία Optical Character Recognition (OCR) για να μετατρέψει την εικόνα του κειμένου σε κείμενο. Οι εικόνες σε PDF ευρετηριάζονται επίσης στα αποτελέσματα αναζήτησης εικόνων. Σημαντικό! Εάν έχετε σελίδες και PDF με το ίδιο περιεχόμενο, η Google τείνει να προτιμά την έκδοση σελίδας του περιεχομένου ως την κύρια έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι τα σήματα θα ενοποιηθούν στην έκδοση σελίδας και αυτή θα είναι η έκδοση που εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης. seo wordpress

Γιατί τα PDF δεν είναι ιδανικά για SEO

Ακόμα κι αν η Google ευρετηριάζει και περιστασιακά κατατάσσει PDF, η μορφή έχει μερικά μειονεκτήματα έναντι των ιστοσελίδων:
  • Δεν είναι φιλικό προς κινητά. Τα PDF δημιουργούνται για να έχουν συνεπή εμφάνιση σε όλες τις συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει PDF φιλικό προς κινητά.
  • Έλλειψη πλοήγησης. Τα περισσότερα PDF δεν περιλαμβάνουν στοιχεία πλοήγησης, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους χρήστες να εξερευνήσουν άλλο περιεχόμενο.
  • Έλλειψη ορισμένων χαρακτηριστικών SEO. Τα αρχεία PDF έχουν ισοδύναμες εκδόσεις πολλών στοιχείων SEO, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία που λείπουν, όπως μεμονωμένα χαρακτηριστικά συνδέσμου όπως nofollow, UGC και χορηγία.
  • Μπορεί να μην ανιχνεύονται συχνά. Επειδή τα PDF αλλάζουν σπάνια, τείνουν να ανιχνεύονται λιγότερο συχνά από τις σελίδες που ενημερώνονται πιο συχνά.
  • Η παρακολούθηση είναι πιο δύσκολη. Τα πιο συνηθισμένα προγράμματα παρακολούθησης τρέχουν σε JavaScript σε μια ιστοσελίδα και δεν λειτουργούν σε αρχεία PDF.
  seo    

Πώς να βελτιστοποιήσετε ένα PDF

Ας συζητήσουμε λοιπόν μερικούς τρόπους βελτιστοποίησης PDF για SEO:

1. Γράψτε καλό περιεχόμενο

Η αποστολή της Google είναι να οργανώσει τις πληροφορίες του κόσμου. Ακόμα κι αν δεν είναι ιστοσελίδα, το καλό περιεχόμενο είναι καλό περιεχόμενο. Έχουμε δει πολλά υπέροχα περιεχόμενα σε PDF, όπως τεχνική τεκμηρίωση, white papers κ.λπ. Ορισμένες από τις καλύτερες πληροφορίες στον ιστό είναι αποθηκευμένες σε PDF.  

2. Προσθέστε έναν βελτιστοποιημένο τίτλο

Όπως οι ιστοσελίδες έχουν ετικέτες τίτλου, τα PDF έχουν τίτλους. Σημειώστε ότι πολλές μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν τον τίτλο για να περιγράψουν το έγγραφο στα αποτελέσματα αναζήτησης. Εάν ένα PDF δεν έχει τίτλο, το όνομα αρχείου εμφανίζεται στο SERP.  

3. Προσθέστε μια βελτιστοποιημένη περιγραφή

Όπως με τις μετα-περιγραφές για ιστοσελίδες, αυτό δεν αποτελεί παράγοντα κατάταξης, αλλά σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε το κείμενο που εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης.  

4. Χρησιμοποιήστε ένα σχετικό όνομα αρχείου

Το όνομα αρχείου του PDF θα είναι μέρος της διεύθυνσης URL. Αυτό θα επηρεάσει τη διεύθυνση URL που εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης και είναι ένας μικρός παράγοντας κατάταξης.  

5. Συμπεριλάβετε "alt" στις εικόνες

Για να βοηθήσετε τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν το περιεχόμενο των εικόνων σας, μπορείτε να προσθέσετε εναλλακτικό κείμενο στις εικόνες στο PDF.  

6. Χρησιμοποιήστε επικεφαλίδες

Όπως και οι ετικέτες επικεφαλίδας (H1-H6) σε ιστοσελίδες, μπορείτε να καθορίσετε ότι συγκεκριμένο κείμενο σε PDF είναι επικεφαλίδες.  

7. Συμπεριλάβετε υπερσυνδέσμους

Όπως κάθε σελίδα, οι εσωτερικοί και εξωτερικοί σύνδεσμοι επηρεάζουν επίσης τις κατατάξεις.   

Συμπέρασμα

Ας ελπίσουμε ότι σας πείσαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να δημιουργήσετε νέο περιεχόμενο σε ιστοσελίδες και όχι σε PDF, αλλά τι γίνεται με τα παλιά PDF, θα πρέπει να βελτιστοποιήσετε το PDF ή να τα αλλάξετε σε σελίδες; Εμείς από την πλευρά μας θα προτείναμε με τα αλλάξετε σε σελίδες. Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με το SEO ή το internet marketing δεν έχετε απλά να μας καλέσετε!